keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Noniin, tervetuloa!

Eli tervetuloa Köyhän äidin keittiöön!

Köyhä äiti tarkoittaa tässä tapauksessa vähävaraista tai rahatonta, mutta myös pää on aika köyhä ideoista ja uusista käyttötavoista joillekin asioille. Niitä saa siis antaa tulla!
Blogista olisi tarkoitus tulla, sekä minulle, että teille, reseptimuistio, ideapaja, kokeilukenttä ja mitä vielä!
Pidän hinnat alhaisena, mutta mielen korkealla! 

Jo muutaman vuoden ajan olen pitänyt kirjaa, paljonko ruokiin menee rahaa, ja mitä annos maksaa kotona tehtynä. Meidän perhessä ollaan suursyömäreitä, joten jollekin "normaalimmin" syövälle ihmiselle meidän yksi annos olisi kaksi annosta.

Ennen itse reseptiä kerron vähän tavastani käydä kaupassa.
Yleensä teen ruokalistat noin viikoksi eteenpäin ja ostoslistan sitä tukien. Mietin valmiiksi, olemmeko menossa jonnekin muualle, jossa syödään; onko meille tulossa vieraita tai olemmeko muuten poissa niin, että valmiiksi tehty ruoka saattaisi joutua hukkaan. Teen siis yleensä ruokaa 2-3 päiväksi kerrallaan.
Listan ja ison kestokassin kanssa kauppaan. Yleensä LIDL on minun valintani, mutta käyn tilaisuuden tullen myös Prismassa, muut kaupat olen todennut minun makuuni liian kalliiksi. Lähimpiin Prismoihin on meiltä noin 30-40 km, joten ainoastaan asioidessamme muutenkin niillä main, niissä käyn. Noniin, eli kauppalistaa tulee noudattaa tarkasti, jotta kuitin summa ei ole turhan suuri ainakaan heräteostosten vuoksi. Katson tarkkaan hinnat, vertailen kilohintoja ja muistelen, mistä saan halvemmalla mitäkin. Ostan yleensä esim. Prismasta Xtraa tai Rainbowta, jos ne vaan ovat vaihtoehtoina.

Meitä on tosiaan kaksi aikuista ja yksi vaippasankari. Olen yrittänyt, että kauppaan menee kuukaudessa se 200 e, johon kuuluu siis ruuat sekä muut taloustavarat, kuten pyykin- ja astianpesuaineet, paperit, tiskiharjat jne, muttei vaipat.

Noniin, päästäänpä nyt tämän kerran reseptin pariin, joka on niin paljon rakastettu tai vihattu kaalijauhelihapata/kaalisoppa. Meidän perheen suurta herkkua, jota tulee helposti tehtyä se 8 l kattilallinen ja syötyä kolme päivää, varsinkin näin puolukka-aikaan. :) Halpaa, helppoa ja herkullista!

Keräkaalta n. 1 kg
Perunoita 500 g
Porkkanoita 500 g
Sika-Nauta jauheliha 700 g
Sipulit, 2 kpl
Lihaliemikuutio 3-4 kpl
Siirappia 1 dl
Mausteita oman maun mukaan, esim. jauhettu mustapippuri tai aromisuola.

Kaveriksi oman metsän puolukkaa survottuna ja hienosokerilla höystettynä. Nam!

Suikaloi kaali ja laita hautumaan kattilaan pieneen vesimäärään. Kuori perunat, sipulit ja porkkana ja pilko mukaan. Veden alkaessa kiehua, lisää lihaliemikuutiot. Paista ja halutessasi mausta jauheliha ja kippaa kattilaan. Lisää mausteita makusi mukaan. Anna kypsyä, kunnes juurekset pehmeitä. Lisää siirappi ja sekoita hyvin. Syö :)

Laskin koko satsin hinnaksi tulevan noin 5,60 eur ja annoksia kuusi (jonkun mielestä enempikin). Yhden annoksen hinta siis reipas 90 centtiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti